sluiten
19 juli '17

10 Dingen die je wellicht niet wist over Peter Paul Rubens

1. Eerste Vlaming met standbeeld

In 1843 maakte de Borgerhoutse beeldhouwer Willem Geefs een standbeeld van Rubens. Hij werd zo de eerste Vlaming die een standbeeld kreeg. Vandaag is het bronzen beeld vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Je kan het bewonderen op de Groenplaats in Antwerpen. 

2. Geen geboren Antwerpenaar

Rubens geldt algemeen beschouwd als een van de bekendste en belangrijkste Antwerpenaars uit de geschiedenis. Hij bracht er het grootste deel van zijn leven door en bouwde er zijn stadsresidentie naar het voorbeeld van de Italiaanse renaissancepaleizen. Toch werd hij niet in de Koekenstad geboren. Voor Rubens geboorte werd zijn vader aangesteld tot juridisch adviseur van Anna Van Saksen, de vrouw van Willem Van Oranje. Het Antwerpse gezin verhuisde daarom voor enkele jaren naar het Duitse Siegen, waar het hof gevestigd was. Daar werd Rubens geboren.

aan het woord

"In Antwerpen bracht hij het grootste deel van zijn leven door en bouwde er zijn stadsresidentie naar het voorbeeld van de Italiaanse renaissancepaleizen."

3. Rubens werd twee keer geadeld

In 1624 verhief de Spaanse koning Filips IV Rubens tot de adel, als eerbetoon voor zijn diplomatieke missies in de Noordelijke Nederlanden. Enkele jaren later, in 1630, werd hij door Karel I van Engeland geridderd.

4. Wereldberoemd in zijn tijd

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vincent Van Gogh, die pas na zijn dood erkenning kreeg voor zijn kunst, was Rubens al tijdens zijn leven een echte celebrity. Hij was de meest gezochte schilder van Europa. De vraag naar zijn werk was enorm groot. Iedereen wou hem in levende lijve zien. 

5. Belangrijke diplomaat

Rubens was een man met veel talenten. Vandaag is hij vooral bekend als de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse barokschilderkunst, maar hij geldt ook als een van de belangrijkste diplomaten van de 17de eeuw. De toenmalige heersers, Albrecht en Isabella, stuurden hem op verschillende diplomatieke missies. Lang voor er sprake was van de Europese Unie droomde Rubens over een verenigd Europa.

5. Kleren tweedehands verkocht na zijn dood

Na zijn dood werden zijn kleren tweedehands verkocht op de Antwerpse Vrijdagmarkt, waar de drukkerij van Christoffel Plantijn was en waar vandaag het Platijn-Moretusmuseum is. In dat museum kan je vandaag trouwens ook een aantal portretten van Rubens bewonderen.

6. Vader in de gevangenis voor overspel

Rubens vader Jan was advocaat en magistraat in Antwerpen. Tijdens hun periode aan het hof in Duitsland had hij een verhouding met Anna Van Saksen, de vrouw van Willem Van Oranje. Jan Rubens bracht twee jaar door in de gevangenis en mocht een tijdlang het beroep van advocaat niet uitoefenen.

7. Rubens maakte slechts vier zelfportretten

Ter vergelijking, zijn tijdgenoot Rembrandt maakte er een veertigtal. Rubens schilderde zichzelf bovendien nooit als schilder, maar altijd als gedistingeerde zakenman of als zelfbewuste gentleman. Op het bekendste zelfportret, dat in het Rubenshuis hangt en waarop ook de affiche van onze musical is gebaseerd, is Rubens ongeveer 53 jaar oud. Naar verluidt schilderde hij zichzelf met een hoed op om te verdoezelen dat hij kalend was.

8. Eén van de grootste Belgen

In 2005 organiseerden Canvas en Radio 1 een zoektocht naar de Grootste Belg. In die verkiezing eindigde Rubens op de negende plek. Rond dezelfde tijd organiseerde ook Het Nieuwsblad een zoektocht naar de grootste Belg aller tijden. In die verkiezing werd Rubens vierde. Na Pater Damiaan, Eddy Merckx en Paul Janssen.

9. 2 Huwelijken, 8 kinderen

Rubens was een echte familieman, getuige daarvan de uitzonderlijke hoeveelheid portretten die hij maakte van zijn gezin en familie. Hij trouwde een eerste keer in 1609, met zijn grote liefde Isabella Brant. Samen krijgen ze drie kinderen. Ze overleed op 34-jarige leeftijd aan de pest. Pas op 53-jarige leeftijd trouwt Rubens een tweede keer, met de zestienjarige Helena Fourment. Ze krijgen samen vijf kinderen. Het jongste kind, Constantia, zou haar vader nooit kennen: ze wordt 8 maanden na zijn dood geboren.

10. Het Rubenshuis als manège

Na zijn dood blijft Helena Fourment nog een vijftal jaren in het Rubenshuis wonen. Daarna verhuurt ze de stadsresidentie aan William en Margaret Cavendish. Het echtpaar tovert de schilderswoning om tot een populaire manège. In 1660 werd het verkocht. In de loop van de volgende eeuwen wordt het huis grondig verbouwd en komt het in het bezit van de Fransen, die het eind 18de eeuw als gevangenis voor verbannen geestelijken gebruikten. In 1937 koopt de stad Antwerpen het huis en maakte het er een museum van. Dat opent in 1946 de deuren.

Wil je onze bekendste barokschilder nog beter leren kennen?

Ga dan zeker naar een van de voorstellingen van het musicalspektakel Rubens. De opvoeringen hebben in augustus en september 2018 plaats rond het fabelachtige kasteel van Westerlo. Een absolute aanrader!
Tickets vanaf nu verkrijgbaar