sluiten
23 februari '18

Het Rubensdorp: de weg naar een totaalbeleving

Interactief avondvullend programma

Samen met acteurs en muzikanten ontdek je hoe een bakkerij eruitzag, wat er in een toenmalige drukkerij gebeurde, waar mensen zich in het dagelijks leven mee bezig hielden, … Kortom, de moeite om op tijd naar het kasteeldomein af te zakken!

Voor elke voorstelling openen wij de kasteelpoorten al vanaf 18.00u en kan je het Rubensdorp bezoeken. Geniet daarna van een hapje en een drankje in de foyer om daarna een spectaculaire voorstelling te beleven!

5 must sees in het Rubensdorp

Het Rubensdorp biedt een kijkje in het reilen en zeilen van een dorpje in de Gouden Eeuw. In elk pittoresk huisje valt iets te ontdekken! Hieronder vind je al een klein voorsmaakje ...

Het dagelijks leven

Genrekunst uit de tijd van Rubens toont dagdagelijkse taferelen die ons een idee geven van hoe het leven eraan toe ging in de Gouden eeuw. Het was en periode met veel welvaart waarin vooral religie en handel een belangrijke rol speelden. Dat had invloed op de bezigheden van de burgers en natuurlijk op de toenmalige kunstproductie.

De havenhandel in Antwerpen betekende voor de kooplieden een belangrijke positie. Een doorsnee stadsinwoner hield zich eerder bezig met ambachtelijke en huishoudelijke taken. De "was en de plas”, wol spinnen en vertier in herbergen behoorden tot de dagelijkse agenda.

Beleef het zelf: Waan je een echte 17de-eeuwse dorpeling in het Rubensdorp en maak kennis met wat er toen in het dagelijks leven gebeurde …

De kroeg

Kroegen en herbergen zie je vaak terug in schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. Ze vormen het decor voor losbandige genretaferelen en je voelt je als kijker bijna deel van het gebeuren. Met veel overdrijving dienen de volkse figuren als een slecht voorbeeld, zeker voor de toenmalige toeschouwers, namelijk de leden van de rijke burgerklasse. Het waren spreuken en gezegdes die mensen als bron van goed gedrag zagen. Sommigen herkennen we zelfs vandaag nog …

De Koning Drinkt van Jacob Jordaens is een duidelijk een voorbeeld van een schilderij dat vol ondeugd zit. Jordaens, een tijdgenoot van Rubens, stond bekend om zijn volkse taferelen die vaak niets aan de verbeelding overlaten …

Beleef het zelf: Wil je zelf deze gezellige sfeer opsnuiven? Kom dan zeker eens langs in het kroeghuisje!

De bakkerij

Brood was in de barokperiode een van de belangrijkste voedingsmiddelen. Zeker de armsten van de stad aten het al dagelijks. Niet voor niets werden er regelmatig broodbedelingen voor hen georganiseerd door de Kerk. De bakkerij zelf bevond zich meestal direct achter of onder de winkel. De lage daken van de winkel werden gebruikt om het brood uit te stallen. Aan de meest uitnodigende presentatie van de broden werd nog niet veel waarde aan gehecht. Het waren dan ook kleine winkeltjes die een beperkt assortiment boden.

Beleef het zelf: In het Rubensdorp vind je ook een bakkerij terug, waar je zelf kan ontdekken hoe het er in een bakkershuisje aan toe ging.

De drukkerij

De overgang van de 16de naar de 17de eeuw was een economische bloeiperiode en wordt daarom de Gouden Eeuw genoemd. Zeker Antwerpen was dankzij de haven een bruisende stad van wereldformaat. Meer nog, het was het belangrijkste handelscentrum én de grootste stad ten noorden van de Alpen. Dat was goed nieuws voor de drukkunst die erg belangrijk was voor de verspreiding de nieuwste kennis. 

Voor de invoering van de boekdrukkunst gebeurde alles met de hand, wat letterlijk monnikenwerk was. Dat maakte boeken en geschriften veel kostbaarder. De mechanische drukkunst kon plotseling duizenden exemplaren in één keer voorzien.

Een leuk weetje: het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen bezit de oudste drukpersen ter wereld!

Beleef het zelf: Hoe papier gemaakt werd en hoe de drukpersen nu precies werkten, kom je te weten in de drukkerij van het Rubensdorp!

Het schildersatelier

Wie schilder wilde worden in de barokperiode, moest een opleiding volgen in het atelier van een meesterschilder. Die ateliers waren echte bedrijven waar iedereen een duidelijke taak had. Opdrachten kwamen binnen via klanten zoals de Katholieke Kerk, gilden of de rijke burgerij. Een leerling begon vanaf zijn twaalfde en leerde eerst allerlei technieken zoals het maken van verf, het prepareren van panelen en doeken en het natekenen van modellen. Had je genoeg talent, dan mocht je de meester assisteren. Meestal gaf de meester een aanzet met een schets en was het aan de leerlingen om samen te werken en de opdracht tot een goed einde te brengen.

Dit schilderij, Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva, is een samenwerking van Rubens en Jan Breughel, zoon van Pieter Breughel. De expressieve, sensuele figuren van Rubens en de bloemenkransen van Jan Breughel combineren het beste van de twee meesters.

Het gebeurde ook vaak dat leerlingen volledige opdrachten voltooiden. Achteraf zette de meester er zijn eigen handtekening onder als een soort van ‘merknaam’. Uiteraard een belangrijk ‘detail’ voor de opbrengst … Rubens’ atelier was in zijn tijd wereldberoemd. Hij had getalenteerde jonge kunstenaars aan boord zoals Antoon Van Dyck. Je kan de ruimte waarin het ‘Rubens-team’ actief was nog altijd bezoeken in het Rubenshuis in Antwerpen.

Beleef het zelf: de samenwerking tussen schilders was een erg belangrijk aspect in Rubens’ carrière. Ontdek het tijdens Rubens de musical en in de foyertent op het kasteeldomein!