sluiten
19 juli '17

Vijf bekende schilderwerken van Rubens die je moet kennen

1. Slachting der onschuldigen

Beginnen doen we met "Slachting der onschuldigen", Rubens versie van de Kindermoord van Bethlehem. Het schilderij vormt niet enkel het startpunt van het musicalspektakel "Rubens", het is tot op heden ook één van de duurst verkochte schilderwerken ooit. In 2002 werd het op een veiling bij Sotheby's verkocht voor 76,6 miljoen dollar. Het was daarmee het duurste werk van een oude meester. 

Aanvankelijk werd dit prachtige schilderij over de Bijbelse Kindermoord door Koning Herodes niet aan Rubens toegeschreven, maar aan een van de assistenten in zijn atelier: Jan Van den Hoecke.

2. De Kruisoprichting

Tegenwoordig kan je "De Kruisoprichting" bewonderen in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, maar toen Rubens het reusachtige drieluik in 1610 schilderde, was dat in opdracht van het kerkbestuur van de Sint-Walburgiskerk. Het was een van zijn eerste opdrachten na zijn terugkeer uit Italië en de triptiek was bestemd voor het hoogaltaar. Eind 18de eeuw verplaatsten de Fransen bezetters het naar het Louvre. Misschien maar goed, want begin 19de eeuw wordt de ooit zo roemrijke Sint-Walburgiskerk gesloopt. Na de nederlaag van Napoleon keerde het drieluik terug naar Antwerpen en kreeg het een plaats in de kathedraal.

Naar verluidt werd Rubens zo'n 2600 gulden betaald voor het altaarstuk in olieverf.

3. De Kruisafneming

"De Kruisafneming" van Rubens is een van de zeven wonderen van België. Rubens kreeg de opdracht voor dit schilderij in de nazomer van 1611. Het drieluik was bestemd voor het gildealtaar in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het hangt daar vandaag nog steeds.

In het middelste luik zie je een dode die in een lijkwade gehuld wordt. De twee vrouwen op het doek zijn zijn moeder Maria en Maria Magdalena, die zijn been vasthoudt.

De kolveniersgilde betaalde Rubens zo'n 2400 gulden voor dit omvangrijk drieluik.

4. Lot en zijn dochters

In 2016 leverde "Lot en zijn dochters" het Engelse veilinghuis Christie's een recordbedrag op: op een veiling werd het bijbelse doek verkocht voor 52,4 miljoen euro. Dat was ongeveer het dubbele van de geschatte waarde. Het veilinghuis omschreef het doek voor de verkoop als "één van de belangrijkste Rubenswerken die nog in privéhanden zijn".

Het doek toont de Bijbelse figuur Lot, een neef van Abraham, die door zijn dochters dronken wordt gevoerd en wordt verkracht. 

5. De Drie Gratiën

"De Drie Gratiën" is een ouder werk van Rubens. Het dateert uit 1638, twee jaar voor zijn dood. Op het doek zie je de drie dochters van Zeus, de godinnen van de schoonheid, bevalligheid en vreugde. De linkse van de drie vrouwen is geïnspireerd door Helena Fourment, Rubens' tweede vrouw en de muze van zijn latere werk.

Het werk hangt in het Prado-museum in Madrid.

Wil je Vlaanderens beroemdste barokschilder nog beter leren kennen?

Ga dan in de zomer van 2018 naar de musical Rubens kijken!
Bestel hier je tickets