Het spektakel Rubens: musical in openlucht

Na het succes van de vorige musicalspektakels neemt Historalia je deze zomer opnieuw mee in een betoverende en muzikale reis door de tijd. Eindhalte is deze keer het Antwerpen van de 16e en vroege 17de eeuw, de tijd waarin Peter Paul Rubens zich opwierp tot een van de beroemdste en meest veelzijdige kunstenaars die ons land ooit heeft gekend. Laat je ontroeren door zijn verhaal...

Rubens, een briljant en veelzijdig kunstenaar

In de 17de eeuw was Antwerpen een van de belangrijkste economische en culturele centra van de Nederlanden. Haar culturele standing had het in niet geringe mate te danken aan de aanwezigheid van een zekere Peter Paul Rubens.

Bijna 400 jaar na zijn dood geldt de barokschilder nog steeds als een van de meest veelzijdige kunstenaars die ons land ooit gekend heeft. Maar hij was meer dan dat. Veel meer. Behalve een geweldig schilder en atelierhouder was Rubens een begeesterd diplomaat, een vakkundig architect en een polyglot pur sang. Hij was een uitstekend zakenman en kunstverzamelaar, maar ook een echte familieman. 


"Rubens is voor mij de eerste filmmaker. Het concentrische oog van de Barok. Hij liet alles bewegen."

Kunstschilder Luc Tuymans

Het verhaal van de musical Rubens

De musical Rubens vertelt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De voorstelling gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby's. Daar wordt 'Kindermoord in Bethlehem', een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 12 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het Duitse Siegen, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabelle en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en wordt geplaagd door een slepende ziekte.

"Rubens was rock-‘n-roll. Niet enkel zijn vakmanschap, maar ook de manier waarop hij kunstwerken opstelde, was groots."

Striptekenaar Herr Seele

Waarom moet je komen kijken?

De vraag is eerder: waarom niet? Samen met zijn steengoede cast zet regisseur Luc Stevens het leven van Rubens in de verf. letterlijk en figuurlijk. De acteurs worden bijgestaan door meer dan 100 figuranten en door een 12-koppig live-orkest onder leiding van Sam Gevers, die de historisch getinte en bijna filmische muziek speciaal voor deze musical schreef. De beste lichtontwerpers van Vlaanderen zorgen ervoor dat de schilderpracht van Rubens optimaal weergegeven wordt. 

Het publiek mag zich verwachten aan een totaalbeleving in openlucht. Een sensationele voorstelling, een spannende en ontroerende verheerlijking van ons eigen erfgoed.

Stad Antwerpen eert Rubens tijdens 'Barokjaar 2018'

Rubens is een icoon van de stad Antwerpen. In 2018 brengt de stad hulde aan zijn culturele nalatenschap met een heus festivaljaar. Tijdens het 'Barokjaar 2018' wil de stad de historische barok van grootmeesters als Rubens in contact brengen met hedendaagse kunstenaars. Het sluitstuk van het feestjaar wordt de bouw van een nieuw Rubens Experience Center vlakbij het Rubenshuis. De stad Antwerpen trekt voor het culturele evenementenjaar en de nieuwe infrastructuur een bedrag van 6,2 miljoen euro uit. Toerisme Vlaanderen investeert ook 5,7 miljoen euro.