sluiten
12 juli '19

Wie is wie: regisseur Luc Stevens

Vanwaar de keuze voor 1830?

Toen ik samen met Simon de Merode, onze producent, koos voor dit onderwerp, was een opfrissing van wat deze periode precies inhoudt een belangrijke pijler. We hebben het idee dat weinig Belgen weten hoe het verhaal van onze strijd naar onafhankelijkheid in elkaar zit, maar tegelijk voelen we wel dat er veel interesse voor is.

Wanneer de mensen komen kijken, mogen ze zich eerst en vooral verwachten aan een prachtig, authentiek en meeslepend verhaal. We volgen een aantal gewone mensen die leven aan de vooravond van deze woelige periode. De geschiedenis is dus onze kapstok waaraan een fictief verhaal wordt opgehangen. Daardoor hopen we de toeschouwer op een hapbare manier iets bij te brengen over de eigen vaderlandsgeschiedenis.

Wat mogen toeschouwers verstaan onder het nieuwe concept?

De afgelopen drie musicalspektakels verliepen volgens hetzelfde principe: de mensen komen toe op het kasteeldomein, nemen plaats in de tribune en bekijken vanop die vaste plaats de voorstelling. Dit jaar willen we een dynamischer concept aanbieden. Er zal op drie locaties gespeeld worden: Tent België, Tent Holland en in openlucht, op het voorplein van het kasteel. 

Vanaf het moment dat de mensen hun ticket kopen, hebben ze de keuze waar ze het verhaal willen starten. Het publiek wordt namelijk voor de eerste helft in twee gesplitst: de ene helft van de toeschouwers volgt eerst de visie van de Hollanders in een verduisterde tent met enkel Hollandse acteurs, de andere helft krijgt een Belgische visie voorgeschoteld met Vlaamse acteurs. Na een halfuur wisselen ze van tent. Op die manier krijgen ze een tweeledig beeld van het ontstaan van de revolutie. 

Na de pauze komen alle toeschouwers samen in de grote tribune voor het kasteel. Daar krijgen ze een warm verhaal te zien met een grote dosis spektakel. Kortom: er zal veel afwisseling zijn waarbij mensen ogen tekort zullen hebben. Dit nieuwe concept is voor mij ontzettend belangrijk. De acteurs zullen dicht bij de mensen spelen omkaderd door prachtige decors.

aan het woord

"Dit nieuwe concept is voor mij ontzettend belangrijk. De acteurs zullen dicht bij de mensen spelen omkaderd door prachtige decors."

Luc Stevens

Waar ben je momenteel mee bezig?

Momenteel is de inhoud van elke scène klaar en zijn er al heel wat dialogen en een paar liedteksten geschreven. Onze acteurs zullen uit hun pijp moeten komen, want zowel voor dans, acteren als zang wordt de lat best hoog gelegd. Ik ben momenteel ook in gesprek met een aantal mogelijke hoofdrolspelers en ik voel ook bij hen ontzettend veel enthousiasme. 

Wanneer zijn er audities?

De audities vinden plaats op verschillende dagen omdat we werken met verschillende categorieën. De eerste auditieronde is voor categorie A op 15 september: dit zijn de mensen die willen meedoen als musicalacteur, -danser en zanger. Uit deze vijver kiezen we de personen die deel zullen zijn van het ensemble of die zelfs een kleine rol op zich mogen nemen. Ervaring is hier wel een vereiste.

Categorie B is op 22 september aan de beurt. Op deze dag verwelkomen we graag onze toekomstige figuranten. Omdat hun rol die van soldaat of verzetsstrijder zal zijn, zijn we op zoek naar mannen ouder dan 16 jaar.

Ten slotte is een belangrijke rol in de voorstelling weggelegd voor een jongen of meisje tussen 10 en 13 jaar. Omdat deze rol best wat energie vergt van jonge acteurs, zoeken we een paar gegadigden voor dit personage. Zij vormen categorie C en zijn op 18 september aan de beurt. 

Het inschrijfformulier vind je via 1830.be en kan nog tot 25 augustus ingestuurd worden. We vragen ook aan iedereen om een artistieke CV met profielfoto door te mailen naar info@historalia.be.

Niet twijfelen, gewoon doen!

Schrijf je in voor de audities

Luc Stevens

Historalia en het Kasteel de Merode kennen voor Luc geen geheimen meer. Hij is sinds het ontstaan van het productiehuis als regisseur betrokken. Hij zette zijn schouders onder de drie afgelopen musicalspektakels: Marie-Antoinette (2014), Albert 1 (2016) en Rubens (2018). Daarnaast heeft hij ook de artistieke verantwoordelijkheid over alle edities van Kerstmagie. Dit gezellige eindejaarsevent is in Westerlo al aan haar vijfde editie toe, maar het succes heeft zich intussen ook naar de rest van Vlaanderen verspreid. Vanaf 2019 kunnen bezoekers in maar liefst zes kastelen de magie komen opzoeken. 

Naast alle Historalia-producties heeft Luc een uitgebreid palmares. Zo regisseerde hij producties zoals Zoo of Life, Gheelamania, Petticoat, Mol-in-Scène, De Groote Rappèl,...