PRAKTISCHE GEGEVENS

Als publiek mag je je verwachten aan een totaalbeleving. Vanaf je het kasteeldomein betreedt, waan je je ten tijde van Rubens. Hier vind je enkele praktische richtlijnen die van pas zullen komen tijdens je bezoek aan het kasteeldomein.

Rubensdorp

Al vanaf 18u openen de kasteelpoorten en kom je onmiddellijk terecht in de tijd van toen. Om jou helemaal onder te dompelen in de tijdsgeest van Rubens gaan we vooraf aan het spektakel het publiek toelaten in een historisch nagebouwd Rubensdorp. Het biedt een kijkje in het reilen en zeilen van een dorpje in de Gouden Eeuw. In elk pittoresk huisje valt iets te beleven! Zo kan je ontdekken hoe een bakkerij eruitzag, wat er in een toenmalige drukkerij gebeurde, waar mensen zich in het dagelijks leven mee bezig hielden, … Kortom, de moeite om op tijd naar het kasteeldomein af te zakken. 
Het Rubensdorp is niet meer bevolkt door onze acteurs vanaf 20u. Zo kunnen ze zich tijdig klaarmaken voor de grote show.

Voorstelling vanaf 20.45u

De voorstelling van Rubens begint stipt om 20.45u en duurt ongeveer 2 uur. Halfweg is er een pauze van ongeveer 30 minuten voorzien. 

Bij het opstellen van de tribunes wordt gestreefd naar een optimaal zicht op het spektakel vanaf zo veel mogelijk plaatsen. Hierdoor is het zicht vanaf de zijtribunes even goed als het zicht vanaf de middentribunes. Eveneens is de tribune volledig overdekt zodat we niet afhankelijk zijn van eventueel mindere weersomstandigheden.

Hou voor alle zekerheid rekening met comfortabel schoeisel en eventuele aangepaste kledij (afhankelijk van de weersomstandigheden). Het is toegelaten om een dekentje mee te brengen. 

Parking

Er zijn verschillende parkings in het centrum van Westerlo. Allen op wandelafstand van het kasteelpark. Op die plaatsen mag je onbeperkt en gratis parkeren.

- aan de ALDI van Westerlo (Boerenkrijglaan 59A)

- parking gemeentehuis Westerlo (Boerenkrijglaan 61)

- parking Sint-Lambertusschool (Wolfstraat)

- Denis Voetsstraat 

- aan de kerk van Bergom (Diestsebaan 33)

LET OP! Er zijn wegenwerken tussen Herselt en Westerlo. Gelieve rekening te houden met wegomleiding. 

Hou rekening met grotere drukte dan normaal en voorzie voldoende tijd voor het parkeren en de ticketbalie. Om de drukte te spreiden zullen de deuren reeds om 18.00u open gaan. 

Toeschouwers met een VIP tickets begeven zich met de auto richting Polderstraat. Daar tonen ze hun ticket aan de stewards waarna ze een VIP-parkeerkaart ontvangen. 

Mensen die slecht te been zijn, kunnen begeleiding ter plaatse aanvragen. Zij kunnen bij aankomst, tijdens de pauze en na de voorstelling gebruik maken van golf carts.

Er is een mindervalidenparking voorzien tegenover de ingang van het domein, bij het politiekantoor (de Merodedreef). 

Bussen voor groepen

Bussen/autocars dienen zich te begeven naar de stelplaats van De Lijn. Deze stelplaats is gelegen langsheen de de Merodedreef, net voorbij het kruispunt met de Koning Leopoldlaan. 

De bussen mogen er enkel stilstaan om de reizigers veilig te laten in- en uitstappen (dit betekent dus voor en na de voorstelling). De buschauffeur dient vervolgens een reglementaire parkeerplaats op te zoeken. In de nabijheid bevinden zich de volgende (grote) parkeerterreinen:

  • Abdij Tongerlo - Geneinde
  • Okay Tongerlo - Geneinde Voetbalclub Tongerlo - Geneinde
  • KVC Westerlo - De Merodedreef (niet mogelijk van donderdag t.e.m. zondag)

De stelplaats bevindt zich op wandelafstand (250 meter) van de hoofdingang. 

Het is belangrijk om uw chauffeur te wijzen op het parkeerverbod op de stelplaats van De Lijn

Historalia-tent voor een hapje en drankje

Vanaf 18.00u gaan de deuren van het kasteelpark open. Vanaf dan ben je welkom in de wereld van Rubens. Via het Rubensdorp kom je terecht in de prachtig ingerichte Historalia-tent. Geniet er van een frisse pint, een straffe koffie of de lekkerste hapjes. De pittoresk ingerichte eetstandjes behoren tot de top van de Belgische gastronomie. Ze serveren lekkere frietjes, hamburgers,wafels, pizza en ijs... Het proeven meer dan waard!

Extra culinaire beleving in de VIP-tent - UITVERKOCHT

Menu:

  • Koude bereidingen (carpaccio van tomaat met buffelmozzarella, vitello tonato, parelcouscous met gerookte forel, fijne vleeswaren en Noorse haringsalade)
  • Garnituren (ovenvers broodassortiment, grana padano, grissini, olijfolie en kruidenboter)
  • Warme bereidingen met diverse garnituren (Gentse Waterzooi, bouche ostendaise, aardappelpuree, kroketten en gemengde salade)
  • Dessertenbuffet met o.a. witte chocolademousse met kokos, brownie met rood fruit en yoghurt bavarois met framboos)
  • Excl. dranken

Backstage tour

Met een backstage pass geniet je van een kijkje achter de schermen (podium, acteurs,...) en van een uniek begeleid bezoek aan de backstage in het kasteel. De tours starten tussen 19.00u en 20.00u (laatste tour vertrekt om 19.40u). Je kunt een tour bestellen voor €12 /p.p.

Reserveer je backstage tour

Wat bij regen- of stormweer?

Wanneer de weersvoorspellingen zeer ongunstig zijn (bv. stormweer), zijn wij afhankelijk van de toestemming van politie en brandweer om het event te laten doorgaan. Indien dit advies ongunstig is, zullen we de voorstelling moeten annuleren en verplaatsen naar een andere datum (6 september). Bij regenweer mag je ervan uitgaan dat de voorstelling gewoon zal plaatsvinden.

Als publiek neemt u plaats in een overdekte tribune, u zal dus niet nat worden. Het is wel aan te raden om eventueel een dekentje mee te brengen tegen de koude. Bent u VIP-klant, dan is er voor u al een dekentje voorzien.

Alle eet- en drankgelegenheden zijn verzameld rond een centraal geleden Foyer tent, met aanpalend de toiletten. Voor de weg van de inkom tot aan de Foyer tent en van de Foyer tent tot aan de tribune voorziet u best een paraplu. 

Ontdek meer van Westerlo

Het loont zeker de moeite om niet alleen voor de voorstelling van Rubens naar Westerlo te komen. Neem een dagje vrij en ontdek Westerlo, toeristische trekpleister in het Zuiden van de provincie Antwerpen en de kern van het Merodegebied. Dankzij de aanwezigheid van de familie de Merode en de paters Norbertijnen is Westerlo één van de mooiste gemeentes van Vlaanderen met prachtige natuur, drie kastelen, een authentieke molensite en de abdij van Tongerlo met een replica van da Vinci’s Laatste Avondmaal. Maak een wandeling of fietstocht langs deze mooie plekjes, geniet van een streekbiertje op een gezellig terras en het wordt vanzelf duidelijk waarom Westerlo de Parel van de Kempen is.

Geen zin om na de voorstelling van Rubens naar huis te rijden? Reserveer een bed in een van onze hotels of B&B’s.

Meer info