Het spektakel Rubens: musical in openlucht

EXTRA VOORSTELLING 8 SEPTEMBER

Nog tot en met 8 september is het kasteel de Merode voor de derde keer het feeërieke decor voor een openlucht musical, dit keer over het leven van Rubens. Dit megagroot zomerevent is een niet te missen event voor jou en jouw familie. Je mag je verwachten aan een avondvullend spektakel vol zang, dans en theater, gebracht op een drijvend podium op de slotgracht van het prachtig kasteel de Merode uit Westerlo. Via een indrukwekkend podium vol led-lampjes kan de schilderpracht van Rubens op spectaculaire wijze in beeld gebracht worden terwijl meer dan 150 acteurs en zangers, geflankeerd door een steengoede hoofdcast, je zullen meenemen in dit meeslepend verhaal.

Unieke totaalbeleving in openlucht

Al vanaf 18u openen de kasteelpoorten en kom je onmiddellijk terecht in de tijd van de Gouden Eeuw: het Rubensdorp! Wandel door de historisch nagebouwde huisjes en geniet van het leven van toen. In elk pittoresk huisje valt iets te beleven! Zo kan je ontdekken hoe een bakkerij eruitzag, wat er in een toenmalige drukkerij gebeurde, waar mensen zich in het dagelijks leven mee bezig hielden, … Kortom, de moeite om op tijd naar het kasteeldomein af te zakken.

In de buurt van het Rubensdorp is er ook ruimte om te genieten van hapjes en drankjes op het domein of kun je kiezen voor een maaltijd in buffetvorm in de VIP-tent. 

Wil je echter de beleving nóg exclusiever inkleden, dan kun je kiezen voor een Business Hospitality pakket. Deze klanten worden verwelkomd met champagne tussen de talrijke schilderijen en schitterende bekleding van de Ridderzaal. Geen beter setting om u in een kunstzinnige stemming te brengen. Sterrenchef Felix Alen (Hof te Rhode, Diest) zorgt voor een luxueus driegangenmenu met aangepaste wijnen.

Om 20.45u, wanneer het schemerdonker aantreedt, mag je als publiek plaatsnemen in de overdekte tribune en genieten van een 2-uur durende klank en lichtshow. 

Het verhaal van de musical Rubens

De musical Rubens vertelt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De voorstelling gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby's. Daar wordt 'Kindermoord van Bethlehem', een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 2 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het schildersatelier, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabella en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en zowel zijn vrouw als kind worden geplaagd door een slepende ziekte.

Bijna 400 jaar na zijn dood geldt de barokschilder nog steeds als een van de meest veelzijdige kunstenaars die ons land ooit gekend heeft. Maar hij was meer dan dat. Behalve een geweldig schilder en atelierhouder was Rubens een begeesterd diplomaat, een vakkundig architect en een polyglot pur sang. We leren hem kennen als een uitstekend zakenman en kunstverzamelaar, maar ook een echte familieman. 

Toptalenten op een gigantisch drijvend podium

Jan Schepens zal de rol van Rubens vertolken. Hij wordt vergezeld door twee kompanen, gespeeld door Hans Peter Janssens en Nordin de Moor. Verder kruipen Liv Van Aelst, Elke Buyle, Joke Van Robbroeck, Sébastien De Smet en Glenn Desmedt in de huid kruipen van de historische figuren die Rubens gedurende zijn levenswandel ontmoette.

De acteurs worden bijgestaan door meer dan 100 figuranten die de bezoekers al van bij aankomst op het kasteeldomein meenemen in de juiste setting en sfeer. Daarnaast zal een selectie van de beste dansers van de Fontys Hogeschool te Tilburg instaan voor de adembenemende choreografieën o.l.v. Florian Boutonnier. Doordat een deel van het reusachtig drijvend podium nét onder het wateroppervlak gebouwd zal worden, kan er zelfs op het water gedanst worden!

Alle muziek wordt live gebracht door een 11-koppig live-orkest onder leiding van Sam Gevers, die de historisch getinte en bijna filmische muziek speciaal voor deze musical schreef. 

Het decor is een indrukwekkende ledwall van 250 m² bevestigd aan een stelling van 120 meter lang en 6 meter hoog van waaruit meer dan 150 figuranten en professionals het beste van zichzelf zullen geven. Alleen op die manier kun jij en jouw gezelschap huiswaarts keren met deze onvergetelijke ervaring. 


Waarom moet je komen kijken?

De vraag is eerder: waarom niet? Samen met zijn steengoede cast zet regisseur Luc Stevens het leven van Rubens in de verf. letterlijk en figuurlijk. De acteurs worden bijgestaan door meer dan 100 figuranten en door een 10-koppig live-orkest onder leiding van Sam Gevers, die de historisch getinte en bijna filmische muziek speciaal voor deze musical schreef. De beste lichtontwerpers van Vlaanderen zorgen ervoor dat de schilderpracht van Rubens optimaal weergegeven wordt. 

Het publiek mag zich verwachten aan een totaalbeleving in openlucht. Een sensationele voorstelling, een spannende en ontroerende verheerlijking van ons eigen erfgoed.

Stad Antwerpen eert Rubens tijdens 'Barokjaar 2018'

Rubens is een icoon van de stad Antwerpen. In 2018 brengt de stad hulde aan zijn culturele nalatenschap met een heus festivaljaar. Tijdens het 'Barokjaar 2018' wil de stad de historische barok van grootmeesters als Rubens in contact brengen met hedendaagse kunstenaars. Het sluitstuk van het feestjaar wordt de bouw van een nieuw Rubens Experience Center vlakbij het Rubenshuis. De stad Antwerpen trekt voor het culturele evenementenjaar en de nieuwe infrastructuur een bedrag van 6,2 miljoen euro uit. Toerisme Vlaanderen investeert ook 5,7 miljoen euro.

Website Barokjaar 2018